Search This Blog

Sunday, July 8, 2012

Consiliul Concurentei beneficiaza de asistenta Bancii Mondiale

In urma cu 2 ani, in 2010, o echipa a Bancii Mondiale a realizat un audit detaliat al Consiliului Concurentei si al activitatilor desfasurate, la cererea institutiei noastre (!).  Concluziile echipei Bancii Mondiale au fost insusite de Guvernul Romaniei iar unele dintre masurile propuse au fost deja puse in aplicare - de exemplu: modificarea legislatiei concurentei, infiintarea Serviciului Carteluri, marirea numarului de economisti specializati si cresterea rolului acestora in cadrul investigatiilor.
Banca Mondiala se intoarce, din aceasta luna, aproape de noi, urmand ca o echipa multi-disciplinara sa asiste timp de 2 ani conducerea Consiliului Concurentei in reformarea activitatii institutiei si in cresterea impactului asupra politicilor publice si mediului de afaceri.  
Proiectul care priveste Consiliul Concurentei face parte din ”Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Adminsitrative”, finantat in ceea mai mare parte de catre Fondul Social European.


De interes pentru mediul de afaceri si alte persoane interesate va fi elaborarea, in perioada urmatoare, a noii Legi a concurentei neloiale.  O prima forma a acesteia a fost deja supusa dezbaterii publice la inceputul acestui an.  In plus, pana la finalul verii, Consiliul Concurentei are in vedere actualizarea Instructiunilor privind conditiile, termenele si procedura pentru acceptarea si evaluarea angajamentelor in cazul practicilor anticoncurentiale, astfel incat acestea sa incorporeze experienta acumulata in cadrul procedurilor de angajamente desfasurate de la data ultimei modificari a acestora - martie 2011.  
Tot in faza de ”laborator” se afla si un set de instructiuni noi care sa reglementeze mai precis regimul informatiilor confidentiale si un regulament privind investigatiile, care reprezinta o codificare a tuturor normelor secundare care se refera la investigarea incalcarilor regulilor de concurenta.

No comments:

Post a Comment